När det gäller fladdermusinspelningar, så är ingen natt en annan lik i Lillehem. En mikrofon fem meter upp spelar in vad som händer och när jag går igenom nattens fångst så är det nästan alltid något som förbryllar lite mer än vanligt.

Natten 6-7 augusti var det rätt stor aktivitet, 417 inspelningar som startade automatiskt. Av dessa tillhörde 374 någon art av släktet Myotis. De är ofta knepiga att artbestämma så det spar jag till mörka vinterkvällar.
Resten av inspelningarna brukar vara en blandning av nordfladdermus, stor brunfladdermus, brunlångöra, barbastell och dvärgpipistrell.
Denna natt kom inga större brunfladdermöss förbi; de brukar annars dyka upp i skymningen eller strax före gryningen. Men nordfladdermöss och dvärgpipistreller kom förbi (17 resp 12 st). Antagligen jagar de inte så mycket just på tomten, utan passerar när de följer ån för att hitta sina jaktmarker.
Detta gäller troligen också barbastellerna och de långörade som båda tillhör de lite mer tystlåtna fladdermössen.
Men man brukar hitta en och annan mer intressant inspelning.

Här är två individer av Myotis-fladdermöss, troligen två olika arter. Den ena har energimaximum kring 40 kHz (syns tydligt på ekot) och har en ganska mjuk böj i pulsen. Den andra har ett mer utspritt energispektrum och en rakare och brantare puls som ofta börjar över 100 kHz.

Vad kan det vara? Lyssna gärna på ljudet (10 gånger nersaktat).  Originalinspelningen här.

M002612M002612z